20/3 2018

20/3 2018

Kender du til BEKYMRINGSTID?

 

Jeg vil gerne forklare dig, hvad det betyder at have en bekymringstid. For det er en meget simpel teknik, som mange børn (og voksne) har gavn af.

Mange af de børn, jeg møder hver dag i klinikken, føler sig fanget af de mange tanker, der flyver rundt i deres hoved. Det er som om, der aldrig er ro, kan de sige. Der er altid noget, de kan bekymre sig om. Og spørge forældrene om.

”Er det ok, den ligger her og bliver våd? Kan jeg bliver tyk af at spise denne her pose slik? Kan du dø af den hovedpine, du har? Hvad nu hvis jeg kaster op? Hvad nu hvis jeg dumper eksamen? Har du husket at låse døren? Er du sikker på, du er hjemme kl. 16? Må jeg godt…?? ”

 

For nogle af de børn og familie jeg ser, fylder de her tanker hele deres dag. De har virkelig svært ved at slappe af og være i en aktivitet uden bekymringer. Og det er altså helt almindelige og kvikke børn, som har fået svar på de fleste ting før. Men som alligevel bekymrer sig for, om det nu var rigtigt forstået, det de husker. Det er en lidelse for dem selv og for deres familie og venner, som kommer til at stå til mål for deres spørgsmål.

Det første, der skal siges er, at tanker ikke kan styres! Det er en fejl, at vi går og snakker om det, som om vi selv kan bestemme, hvad vi tænker på. Det kan vi ikke.

Men vi kan selvfølgelig præge, hvilken vej, vores tankerække skal gå. Og hvilke tanker, vi vil tage os af.

 

Så det du eller dit barn skal gøre er, at lave en daglig bekymringstid.

Et tidspunkt på dagen, hvor bekymringerne kan tages op. Så kan barnet få lov at stille alle de bekymrende spørgsmål, det måtte have. Og du lytter nænsomt og svarer på det, du kan.

Ro på og god kontakt til dit barn. Det skal ikke foregå henover madlavningen. Men foregå i enerum, hvor I to tager jer tid til at bekymre jer sammen.

I 15 minutter.

 

De bekymringer og spørgsmål barnet kommer med i løbet af dagen, kan du så venligt henstille til denne tid. Hvis barnet, når bekymringstiden kommer har glemt sin bekymring…Ja så var det nok ikke værd at bruge tid på.

 

På den måde kan du guide din tankestrøm ved at vælge, hvilke tanker du vil tage dig af, og hvilke du skal henstille til senere eller helt og aldeles bare lade passere. For det er ikke alle tanker, vi får, der er værd at give opmærksomhed.

 

Tænk på tankerne som toge på en perron. Tankerne er togene, der kommer ind og ud af banegården. Det er ikke alle togene, du skal forholde dig til. Du skal kun med ét tog. De andre kan du bare lade passere forbi. Sådan er det også med tanker og bekymringer. Dette er ikke alle bekymringer, der skal have opmærksomhed. Nogle er bare støj.

 

God fornøjelse!