27/10 2017

27/10 2017

Det er ok.

Det er helt ok. Bare tag det roligt, for det er helt ok.

(Pause).

Sådan kan man godt have det engang i mellem.

(pause)

Jeg kan godt se, du ikke har det så godt lige nu.

(Pause).

Jeg vil gerne være her sammen med dig, mens det står på.

 

Sådan kan en dialog lyde med et barn, der bliver bange.

 

Børn bliver bange for mange forskellige ting. Ens for alle situationerne er, at barnet mærker en utryghed, uvished og bliver bange for det nye og ukendte. Barnet er måske ikke vant til at håndtere følelsen angst alene eller har nogle uheldige erfaringer med sig omkring det at blive bange. Og der har barnet brug for nogle voksne, som kan vise barnet, at det er ok at være bange. Det er ok. Det sker der ikke noget ved. Det er ikke en behagelig følelse, men den går over igen. Det gør alle følelser.

 

Vi mennesker er så heldige, at vi alle er skabt til at kunne registrere både behagelige og ubehagelige oplevelser. Det er ikke muligt kun at opleve den ene slags. De to eksisterer i kraft af hinanden. Og spejler sig op af hinanden.

 

Det er ikke muligt kun at opleve positive behagelige ting. Det vil ende i en lang kæde af undgåelsesadfærd. Så hver gang vi nærmer os noget, som muligvis kunne være lidt ubehageligt, skynder vi os at gå den anden vej, lægger låg på og vender os væk for at lede efter behagelig ting i stedet. Det giver en stress og årvågenhed, som om vi altid skal være på vagt for noget. Det skal vi ikke.

 

Så kig op og se det du frygter eller dit barn frygter lige ind i øjnene. Måske endda giv det et mentalt kram. Lad det være velkommen i dit liv. Alle følelser er velkomne.

 

Følelserne komme og går. Ingen af dem varer for evigt, hverken de behagelige eller de minde behagelige.

 

Så kig op og hils dem alle velkommen. For det er ok at have det sådan.