29/9 2017

29/9 2017

 

I denne uge er jeg på overvældende vis blevet mødt fra flere kanter af forældre, der oplever, at deres børn, som lige er begyndt i 0.kl. græder i skolen. De er kede af det og utrygge ved aflevering, eller måske i løbet af hele dagen.

 

Disse forældre føler sig hjælpeløse over en situation, de ikke er vant til, og som de ikke føler, de får hjælp til. Siden dagpleje eller vuggestue op til børnehave og nu skole er antallet af voksne, der har et øje på vores børn drastisk minimeret år for år. Dette er ikke en kritik af folkeskolen! Der findes et hav af fagligt dygtige og socialt engagerede lærere. Det er bare en tør konstatering af, at der ikke er den samme hjælpende hånd længere, når man står med et skolebarn i stedet for et børnehavebarn.

 

Men hvad gør vi for at hjælpe børnene til en god skoledag.

 

Her er en liste over tips og tricks til dig som forældre, der skal hjælpe dit barn.

 

 1. Dagen før kan du tale med dit barn om morgendagens program. Vær så konkret som muligt, så det er helt tydeligt for barnet, hvad der skal ske. Hvis du ikke kender til programmet, så giv barnet viden om og sikkerhed på, hvem der så ved det, som barnet kan gå til i skolen.
  • Du kan måske tænke, at dit barn godt ved, hvad der skal ske. Men børn har brug for mange gentagelser, når noget er nyt. Så bare tal med dit barn om det alligevel. De skal nok sige fra, hvis de ikke gider tale mere om det.
 2. Lad barnet lægge tøj frem, som det godt kan lide at have på. Lad barnet vælge noget indhold i madpakken, så der er noget at glæde sig til. Måske tegne en smily på låget.
  • Det er med til, at barnet opnår nogle positive billeder af, hvad der skal ske. En forventningens glæde over noget rart.
 3. Spids alle blyanterne sammen med barnet. (Eller lad barnet gøre det mens du laver mad.) Lad barnet pynte sin flotte nye skoletaske med reflekser, badgets, perlesnore eller andet, der gør den personlig.
  • Det giver barnet ejerskab over skoletasken og dens indhold og dermed over de aktiviteter, det skal bruges til. Og det giver jer en anledning til at tale om, hvad alle tingene skal bruges til.
 4. Overblik over dagen.
  • Vend dit barn til at kigge på tavlen i skolen, så det ved, hvor det skal være, sammen med hvem og hvor længe. Vis dit barn, hvor det kan se, hvornår det bliver hentet. Lærerne plejer gerne at være gode til dette overblik i 0.kl.
 5. Farvel-situationen.
  • Lad dit barn bestemme, hvor det vil sige farvel. Udenfor skolen, i garderoben, i klassen. Det giver dit barn fornemmelsen af medbestemmelse og kontrol over situationen.
 6. Skynd dig langsomt.
  • Brug tid nok til at sige farvel med et godt kram med god øjenkontakt og en sikkerhed i stemmen der siger. ”Nu må du have en rigtig dejlig dag her sammen med XX, som står klar til at lege. Så glæder jeg mig til at høre om YY aktivitet i eftermiddag”. 3 minutter er nok til dette på sigt. I starten skal du forvente af bruge 10 minutter på at dit barn har fundet sig til rette i klassen. Der er sikkert nogle ting, det gerne vil vise dig. Tag dig tid til dette og vis dit barn, at dets nye skoleverden er vigtig for dig.
 7. Bed læreren om hjælp til at trøste og aflede barnet i farvel-situationen, hvis du eller dit barn har svært ved at slippe.
 8. Hav en planlagt aktivitet klar, som dit barn nyder at lave og kan gå i gang med, når du går.
  • Det fjerner det tomrum et barn ellers kan føle, når den trygge forælder er gået. Hvad skal jeg så nu?
  • Det er naturligvis barnet, der skal være med til at vælge denne aktivitet.
 9. VIGTIGST AF ALT: HAV TÅLMODIGHED.
  • Det er bare lidt overvældende for nogle børn at starte i skole. Nogen reagerer den første dag. Andre reagerer pludselig 2 måneder efter skolestart, hvor ”the honeymoon is over”, og hverdagen har slået sig fast med både skole og fritidsaktiviteter. Og oveni det så er solen ved at forsvinde og vandet strømmer ud af himlen.
 10. OG ALLERVIGTIGST AF ALT: TRO PÅ DET!

Tro på, at dit barn kan klare det. Tro på, at skolen bliver god for ham eller hende. Tro på, at I som forældre finder en vej ud af det, der er svært lige nu.
Tænk på alle de andre udfordringer, I har stået i med jeres barn, hvor I har tænkt, at det her, det klarer jeg aldrig, og det går da aldrig over.

Lige pludselig, så har det ændret sig.

God fornøjelse og god weekend fra Maiken